Vallespinosa

Vallespinosa

Poble agregat a Pontils que es troba al sud-oest del terme, a la Conca de Barberà. La població —esglaonada sota el castell— és composta per una quarantena de cases, edificades a l’obaga, petites i amb poques entrades per a la llum, que formen carrers estrets i sinuosos. 

Sota les muralles de l’antic castell, a la banda alta del poble, hi ha les restes de l’antiga església romànica del lloc, dedicada a Santa Maria. L’actual, que s’alça al bell mig de la petita placeta del poble, sota l’advocació de Sant Jaume, és d’una sola nau i ha estat bastida en època moderna. 

El poble es construí a redós del castell de Vallespinosa, el terme del qual és esmentat el 1030. Va pertànyer als Cervelló des de la conquesta del lloc. El 1357 Arnau de Cervelló comprà a Pere el Cerimoniós el mer i mixt imperi i tota la jurisdicció d’aquest lloc i terme. A l’època moderna n'ostentaven la senyoria els Biure. El castell de Vallespinosa fou saquejat i destruït al començament del 1648. Els Biure tingueren el castell i el lloc fins a l’extinció de les senyories.

A 0,5 km de la població, vora el torrent de Coma de Vaca i al costat del camí que va a Selmella, hi ha la font de Vallespinosa. Abans d’entrar al poble per la carretera que ve del coll de Deogràcies, a l’esquerra, es troba el veïnat de les Eres, en un petit eixamplament de la vall del torrent de Coma de Vaca, que és aprofitat per als conreus i poblat d’unes quantes masies, entre les quals destaca cal Nicolau, que pertangué als Biure, com ho palesa l’escut nobiliari que hi ha damunt la balconada. També hi trobem la font de les Eres i els rentadors. 

A l’esquerra de la rasa del Clot de Coma de Vaca o rasa de Vallespinosa, afluent del riu Gaià hi trobem les restes de dos antics molins: el molí de Vallespinosa i molí del Racó.

Fotografia: Vista general de Vallespinosa (Ajuntament de Pontils) 

Vallespinosa

 

Menu