Senderisme i BTT

El municipi de Pontils és el més extens després de Montblanc i un dels més accidentats de la Conca de Barberà. 


Es troba situat a la part dreta del riu Gaià, a la banda sud-oriental de la Conca de Barberà, al límit amb les comarques de l’Anoia i l’Alt Camp. 

A l’est trobem els contraforts meridionals de la serra de Queralt i de la serra de Brufaganya, i a ponent la serra de Montclar, amb la punta de Sant Miquel (946 m). Aquest ample territori és drenat per la part central, en direcció nord-sud, pel Gaià, que inicia la seva conca a l’altiplà de Santa Coloma de Queralt, al nord, i que s’endinsa encaixat en el seu congost, en tallar gairebé perpendicularment les serres calcàries que travessa, a l’Alt Camp pel municipi del Pont d’Armentera. 

Fer senderisme i BTT són les millors opcions per descobrir l’entorn natural, gaudir del paisatge i conèixer millor el nostre municipi. 

 

EXCURSIONISME

Recorreguts homologats per la FEEC que travessen el municipi.


Gran recorregut GR® 7, tram de Bellprat a Cabra

Petit recorregut PR® -C21, de Pontils a Sarral (per Biure)

Petit recorregut PR ® -C21-1, de Pontils a BiurePetit recorregut 

PR ® -C2, de Pontils a Montagut

Petit recorregut PR ® -C3, de Serra Formigosa a Sant Magí de Brufaganya


Fotografia de Roc Rosich (CCCB)

 

 

SENDERISME EN FAMÍLIA

Santa Perpètua i el riu Gaià 

Passejada circular pels voltants de Santa Perpètua i el riu Gaià. És un lloc màgic dominat per una torre esvelta i altiva, i pel brogit de les aigües del riu. La ruta ressegueix el traç del riu Gaià al pas de Santa Perpètua, i passa per les runes de molins fariners i paperers que flanquegen el riu.

Atenció en temps de pluges pel cabdal del riu i les esllavissades.

Ruta molt recomanable per anar en família, que combina natura i cultura.

Descarrega't la descripció en pdf

SENDERISME

La relliscada de Sant Miquel de Montclar des de Biure de Gaià (Les Piles)


Recorregut circular per un dels indrets més singulars de la Conca de Barberà: la muntanya de Montclar on trobarem la petjada de cavall de Sant Miquel que segons conta una de les llegendes, el sant saltà d’una muntanya a l’altra per defensar uns cristians que estaven essent atacats pels infidels per damunt de la vall del Gaià, i anà a petar de potes contra el cingle del Montclar.

El camí a la relliscada de Sant Miquel de Montclar és una excursió circular amb sortida i arribada des de Biure de Gaià, al municipi de Les Piles, que combina el senderisme amb el descobriment dels paisatges i patrimoni més desconeguts de la comarca. Castells, ermites i llegendes són llegat i alhora testimoni de la història de la Conca de Barberà i de la vall del riu Gaià.

L’excursió que us proposem no és gaire llarga ni difícil, tot i que te un tram molt costerut, hi trobareu paisatges sorprenents i contrastats, amb boscos frondosos i calmats prats enfront a la feréstega muntanya de Montclar. Camins i corriols que us portaran a descobrir la torre del castell i l’ermita de Sant Miquel. Pujarem fins al cim per gaudir d’una àmplia panoràmica: des del Pirineu a la Mediterrània, sens dubte una de les millors de la comarca. 

Descarrega't la descripció en pdf

Camí de les Terres del Gaià

Amb el nom de camí de les Terres del Riu Gaià s’ha creat un itinerari senderístic que ressegueix el curs del riu Gaià, des del seu naixement a les fonts de les Canelles a Santa Coloma de Queralt fins a la seva desembocadura a la Mediterrània a la platja de Tamarit. És un recorregut d'aproximadament seixanta cinc quilometres que ens permet atansar-nos a la riquesa històrica, patrimonial, natural, cultural, etc que s’escampa per cada racó de la vall del riu Gaià i comprèn les comarques de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès.


El camí de les Terres del riu Gaià serveix d'enllaç de diverses rutes reconegudes com per exemple el camí de Tarragona a Sant Magí i el camí de Sant Jaume, ambdós de caràcter històric i de peregrinatge; el GR® 7, el GR® 172, el GR® 172.1, el GR® 175, el PR®-C 2, el PR®-C 3, el PR®-C 21 i el PR®-21.1 senders homologats gairebé tots pioners del senderisme a la península Ibèrica; la Ruta dels Molins de Santa Coloma de Queralt i Les Piles d’àmbit més local i amb la intenció de recuperar el patrimoni, i així moltes d’altres que, en la seva totalitat o en algun tram, passen per la vora del riu Gaià però de manera inconnexa i sense relació entre elles.

El sender esta totalment senyalitzat amb senyals d’identificació exclusiva del sender.

ATENCIÓ:

- EL SENDER ESTA TALLAT A CAUSA DE LES INUNDACIONS DEL MES DE NOVEMBRE DE 2015.

El camí de les Terres del Gaià, desprès de Vila-rodona, es divideix en dos, un tram passa per Renau i un altre per Salomó. Al Catllar es tornen a unir fins a la Mediterrània.

Consulta el recorregut AQUÍ

RUTES EN BTT

Les valls de Vallespinosa i Pontils (ruta del Palau Robert)

Fotografia: Sant Miquel de Montclar (CCCB)

 

 

Menu